|
MORT ŞMUNİ KİLİSESİ YENİDEN ONARILDI
-
30.4.2013 |
|
Mardin Valisi sayın Temel Koçaklar, Mardin Belediye Başkanı Metin Pamukçu, Mardin Bağımsız Milletvekili Süleyman Bölünmez ile diğer bazı kamu kuruluşlarının temsilcileri de açılışa katılarak merasimi renklendirdi.
Restorasyondan sonraki ilk ayini Mardin Metropoliti Mor Filüksinos Saliba Özmen yönetirken ayin gününde Sait Özkök de fahri Sahor (Zangoç) olarak görev aldı. İstanbul Metropolitini temsilen gelen Horiepiskopos Samuel Akdemir , Mor Malke Manastırı Başrahip Yardımcısı Abuna Aziz Çelik , Mardin Kırklar Kilisesi Ruhanisi Horiepiskopos Gabriyel Akyüz , Diyarbakır Meryemana Kilisesi ’nin papazı Abuna Yusuf Akbulut ve Bülbül Köyü Ruhanisi Abuna Yakup Güney de ayinde hazır bulundular.
Mort Şmuni Kilisesi’nin restorasyonu Özkök ailesi ve damatları Cemil Koç ’un maddi katkılarıyla yapıldı. Bir buçuk yıl kadar süren restorasyon boyunca ana kilise ile etrafındaki tüm yapılar elden geçti. Ana kilise ve kilisenin içinde bulunan ana ve yan heykeller titiz bir çalışma ile asıllarına uygun olarak restore edilirken, Kilise’de bulunan iki divanhane ile diğer odalar onarımdan geçerek kullanılır hale getirildi. Kilise'nin avlusu, divanhane ve diğer binaların çatı izolasyonları da yeniden düzenlendi. Ayrıca misafirlerin kullanabileceği iki modern tuvalet ve lavabo, üst kat divanhanesinin yan tarafına inşa edildi.
Özkök ailesine teşekkür
Ayinde konuşan Mor Filüksinos Saliba Özmen, Mort Şmuni Kilisesi’nin restorasyonunun bitmesinden dolayı çok mutlu olduğunu belirterek şunları söyledi: “Pavlus’un Romalılara yazdığı mektuptaki yenileme kelimesinin önemi büyüktür. Nasıl ki ruhsal açıdan yenileme olmadan biz insanlar ayakta kalamayacağımız gibi, taştan yapılmış binalarda da maddi açıdan yenileme olmadan ayakta kalmaları mümkün değildir. Kilise dediğimiz zaman hem maddi bir yönü hem de manevi bir yönü olmak üzere iki yönünü kastederiz. Maddi manadaki kilise, içinde Mesih İsa’ya inanan toplumun tapındığı ve dua ettiği bir mekandır. Ruhsal anlamdaki kilise ise, Allah’ın kelamına, Mesih’e inanan, onun yeniliğini kabul eden, ve toplu olarak Allah’a gerçekten ruhta hizmet eden bir inanlı topluluğudur. Bugün Mort Şmuni Kilisesi’nde dua ettiğimiz gibi. Mort Şmuni Kilisesi bir yönü ile taşlardan oluşmuş bir binadır ama aynı zamanda içinde Mesih’e inanan topluluğu ile manevi bir kilisedir.”
Mort Şmuni Kilisesi’nin yenilemesinin büyük emeklerle gerçekleştiğine dikkat çeken Mor Filüksinos Özmen, bu güzel çalışmalarda emeği geçen herkese içtenlikle teşekkür ederek, maddi katkıları ile restorasyonun gerçekleşmesini sağlayan Özkök ailesini temsilen Sait Özkök ve Cemil Koç’a birer plaket verdi.
Kilise’nin Tarihçesi
6’ncı yüzyılda inşa edilen Mort Şmuni Kilisesi, tarihi boyunca farklı zamanlarda üç onarımdan geçmiştir. Birinci onarımı 1125 yılında Mardin Metropoliti Yuhanon tarafından gerçekleştirilmiştir. Kilise’nin ikinci onarımı 1704 yılında Patrik II. Cercis döneminde yapıldığı sanılmaktadır. Üçüncü onarımı ise 1869 yılında Patrik II. Yakup döneminde yapılmıştır.
|
|
|